Concert simfonic de clasă. Oratoriul Messiah de Häendel la Filarmonică

Actualitate Spectacol

Filarmonica de Stat „Transilvania” are plăcerea de a vă invita la ultimul Concert vocal-simfonic din acest an, ce va avea loc pe scena Colegiului Academic, vineri, 19 decembrie, începând cu ora 19.

Corul şi Orchestra Filarmonicii clujene, alături de soliştii vocali Daniela Mureşan Chişbora, Liliana Mattei Ciucă, Tony Bardon şi Cristian Hodrea, vor interpreta Simfonia I în Do major de Ludwig van Beethoven şi fragmente din Oratoriul Messiah, o capodoperă muzicală inegalabilă, semnată de Georg Friedrich Häendel, „cel mai mare compozitor care a trăit vreodată” – Ludwig van Beethoven (1824).

Corul Filarmonicii va fi pregătit de maestrul Cornel Groza, iar la pupitrul orchestrei se va afla dirijorul olandez Theo Wolters.

  Theo Wolters s-a născut în anul 1955, în Melick (Olanda), fiind mezinul unei numeroase familii de muzicieni. La o vârstă foarte fragedă, Theo a început să studieze trompeta în cadrul intim al fanfarei conduse de tatăl său. Talentul său a fost remarcat încă de pe atunci, iar Theo a urmat studiul muzicii mai departe la Conservatorul din Maastricht, fiind admis la clasa renumitului trompetist Wim Groot, fost prim trompetist la Orchestra Concertgebouw.

Înainte de a-şi termina studiile la Conservatorul din Maastricht, Theo Wolters era deja angajat ca prim trompetist la Overrijsels Philharmonisch din Enschede (Olanda) şi la Filarmonica din Essen (Germania).

Începând cu anul 1979, a devenit membru al Royal Concertgebouw Orchestra. În cadrul acestei renumite orchestre, el a lucrat şi a înregistrat alături de cei mai mari dirijori ai momentului: Leonard Bernstein, Bernhard Haitink, Carlos Kleiber, Riccardo Chailly, Nikolaus Harnoncourt şi Mariss Jansons.

În paralel cu cariera sa instrumentală şi orchestrală, Theo Wolters a studiat dirijatul sub îndrumarea lui Piet Stalmeier şi Roberto Benzi. Ca dirijor invitat, a susţinut concerte alături de Orchestra Simfonică Slovacă de Stat, Orchestra Simfonică din Tbilisi, Sinfonietta Slovaka, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, Filarmonica „Transilvania”, Filarmonica de Stat din Sibiu, Filarmonica din Târgu-Mureş, Filarmonica din Timişoara, Orchestra Filarmonicii din Bucheon (Coreea de Sud), Orchestra Naţională de Tineret din Olanda, Dutch Promenade Orchestra, unde a fost şi dirijor principal invitat.

Începând cu anul 2004, Theo Wolters este asistentul lui Mariss Jansons la celebra orchestră din Amsterdam. Din cauza unor probleme de sănătate, Mariss Jansons nu a putut dirija orchestra Concertgebouw în concertele din 20 şi 21 iunie 2008. Cu această ocazie, Theo a fost cel care l-a înlocuit, dirijând, cu mare succes, Simfonia Turangalîla de Olivier Messiaen. Din septembrie 2010, Theo Wolters este dirijor invitat permanent al Filarmonicii din Sibiu.

Daniela Mureşan Chişbora a studiat vioara la Liceul de Muzică din Cluj şi a absolvit apoi Liceul de Filologie-Istorie. A urmat cursurile de licenţă şi masterat ale Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, unde a beneficiat de îndrumare Agnetei Kriza, a Ramonei Eremia şi a Elenei Andrieş Moldovan. În 2011, a obţinut titlul de doctor, cu teza intitulată Opereta, gen minor?.

Din 1990, Daniela Mureşan Chişobra face parte din Ansamblul Corului Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca, cu care a realizat numeroase turnee cu spectacole, concerte şi recitaluri atât în ţară, cât şi peste hotare. După terminarea facultăţii, a fost angajată pe postul de artist liric al Operei clujene, moment ce coincide cu debutul său în rolul Adinei din Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti. De atunci a interpretat numeroase roluri principale, dar şi secundare pe scene din România şi de peste hotare. A cântat pe importante scene ale lumii, precum Teatro Verdi din Florenţa, Rappolano-Terme, Viareggio din Italia sau din oraşele Zürich, Amsterdam, Breda, Debrecen, Budapesta, Leuwen etc. Repertoriul, adecvat vocii sale de soprană lirico-lejeră, cuprinde cu predilecţie roluri de operetă sau music-hall, precum Elisa Doolitlle din My Fair Lady de Frederick Loewe, Adela din Liliacul de Johann Strauss, Diana din Orfeu în infern de Jacques Offenbach, Hanna Glavari şi Valencienne din Văduva veselă, Elsa din Sunetul muzicii, dar şi roluri de operă precum Norina din Don Pasquale de Donizetti, Pamina din Flautul fermecat, Zerlina din Don Giovanni, Susanna din Nunta lui Figaro de Mozart, Oscar din Bal mascat, Nanetta din Falstaff, Tebaldo din Don Carlo, Anna din Nabuccodonosor, Marea Preoteasă din Aida de Giuseppe Verdi, Esther din Auschwitz, 1944 de A. Szimberger (în premieră mondială), Sziebel din Faust de Charles Gounod, Carolina din Căsătoria secretă de Domenico Cimarosa, Musetta din Boema, Lauretta şi Nella din Gianni Schicchi de Puccini,   continuând şi în prezent pregătirea altor roluri.

Pe lângă genul liric, soprana a  avut numeroase apariţii în concerte  vocal-simfonice sau concerte camerale: Exultate jubilate şi Recviem de Mozart, MessiahJoshua, Judas Maccabeus şi Dixit Dominus  de Haendel, Simfonia a IX-a şi Misa în Do major de Beethoven, Stabat Mater de Rossini şi altele.

Alături de activitatea artistică, în anul 2006 începe şi activitatea didactică, angajându-se pe post de lector colaborator la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. În paralel, între anii 2006-2008 a predat canto la Şcoala Populară de Muzică „Tudor Jarda” din oraşul nostru.

 

Absolventă a Liceului de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca, Liliana Mattei Ciucă a urmat apoi cursurile secţiei de canto de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, fiind îndrumată de Edith Simon şi Ana Manciulea. Imediat după absolvire, Liliana Mattei a obţinut o bursă de trei ani la Conservatorul de Muzică din Luxemburg (absolvind cu Grand Prix Supérieur), fapt care a deschis o altă perspectivă asupra carierei sale artistice. În anul 1997, este admisă la Academia de Muzică din Viena. A studiat timp de trei ani cu soprana Editha Gruberova la München, cu tenorul Ramon Vargas la Paris şi Viena, şi concomitent cu dirijorul Leo Müller de la Metropolitan Opera din New York.

Cariera sa internaţională începe în 1997, când este invitată să cânte pe scenele marilor teatre de operă din lume, precum Staatsoper din Viena, Bayerische Oper din München, Opera Bastille din Paris, operele din Monte Carlo, Luxemburg, Liège, Bruxelles, Amsterdam, Madrid, Toledo, Burgos, Porto, Bordeaux, Nancy, Nantes, Amiens, Limoges, Dijon, Berna, Köln, Karlstadt, Trier, Trieste, Lucca, Pisa, Bologna, Malta, Salonic, Mexico City, Monterey, Mazatlan, Houston, New York.

Participările la diferite festivaluri şi competiţii internaţionale de canto, precum Festivalul CHAIN, Concursul „Sylvia Geszty”, Concursul Tinerilor Solişti din Europa, Festivalul „Hariclea Darclée”, au fost răsplătite constant cu diferite distincţii. Bogatul repertoriu operistic este completat de o mare varietate de lucrări vocal‑simfonice, capodopere ale literaturii muzicale universale din diferite epoci şi stiluri.

Repertoriul  de operă cuprinde, printre altele, roluri ca Amneris în Aida de Verdi, Carmen în Carmen de Bizet, Dalila în Samson şi Dalila de Saint-Saëns, Charlotte în Werther de Massenet, Malikah în Lakmé de Delibes, Olga din Evgheni Oneghin de Ceaikovski, Enriqueta din I Puritanii de Bellini, Pierrotto din Linda di Chamounix de Donizetti, Lola din Cavalleria rusticana de Mascagni, Pauline din Dama de pică de Ceaikovski, Zulma din Italianca în Alger de Rossini, Suzuki din Madama Butterfly de Puccini, Flosshilde din Aurul Rinului şi Amurgul Zeilor, precum şi Grimgerde din Walkiria de Wagner, Meg Page din Falstaff de Verdi, Bersi în Andrea Chenier de Giordano, Hedwige în Wilhelm Tell de Rossini, Giovana din Ernani de Verdi.

Repertoriul vocal-simfonic este, la rândul lui, foarte vast, de la lucrări clasice până la contemporane, precum şi lucrări prezentate în primă audiţie mondială.

Liliana Mattei a cântat Requiem-ul de Verdi în Franţa, Requiem‑ul de Mozart la Viena, Simfonia a IX-a de Beethoven la Köln, alături de Barbara Hendricks, El amor brujo de Manuel de Falla la Festivalul de la Esternach Luxemburg, Oratoriul de  Crăciun de Bach la Cluj, Johaness Passion şi Matthäus Passion de Bach în Germania, Stabat Mater de Rossini la Luxemburg şi Cluj ş.a.m.d. A susţinut  recitaluri de lieduri de Strauss, Brahms, Schumann, Schubert în Luxemburg, Mexic, Franţa şi Germania.

Mezzosoprana a colaborat cu dirijori de renume ca Seiji Ozawa, Zubin Mehta, Marcello Viotti, Marco Armiliato, Nello Santi, Bruno Campanella, Fabio Luisi, Bertrand de Billy sau Donald Runicle.

 

Tony Bardon și-a început studiile de specialitate la Liceul de artă „Aurel Popp” din Satu Mare și a absolvit cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, în anul 2008, la clasa lui Marius Budoiu; în 2010, și-a finalizat studiile masterale la aceeași instituţie.

Membru al Operei Maghiare din anul 2007, tenorul şi-a înscris pe această scenă și primele debuturi, în spectacolele The Nightmare de Gyöngyösi Levente și Pygmalion de Jean Philippe Rameau. În 2010, a dobândit statutul de solist al ambelor teatre lirice din Cluj, Opera Națională Română și Opera Maghiară, debutând, pe scena celei dintâi, în rolul lui Don Ramiro din opera La cenerentola de Gioachino Rossini.

A participat la cursurile susținute de Alberto Zedda, la Academia Rossiniană din Pesaro, şi a interpretat, la Teatro Rossini din acelaşi oraş, rolul lui Belfiore din opera rossiniană Il viaggio a Reims. În 2012, tenorul a participat la cursul de măiestrie susţinut la Sibiu de tenorul Rockwell Blake.

Tony Bardon a a evoluat în cadrul unor festivaluri de anvergură internațională: în 2010, la Festivalul de la Budapesta, unde a interpretat rolul lui István din opera Brankovics György de Ferenc Erkel, și în 2011 la festivalul Les Nuits d’Été de Corté, alături de sopranele Leontina Văduva și Anna Kasyan.

Tenorul şi-a înscris în repertoriul liric roluri importante din creațiile compozitorilor Wolfgang Amadeus Mozart, Gioachino Rossini, Gaetano Donizetti, Ruggiero Leoncavallo și Giuseppe Verdi, iar preocupările pentru repertoriul vocal‑simfonic s-au îndreptat către marile mise și oratorii ale Barocului (Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel) și Clasicismului (Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart), dar și către partituri sacre de Gioachino Rossini, Zoltán Kodály sau György Selmeczi.

Baritonul Cristian Hodrea a absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă”, urmând ulterior cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, secţia oboi (clasa prof. univ. dr. Aurel Marc) şi apoi secţia canto (clasa conf. univ. dr. Marius Budoiu). În prezent, este solist al Operei Naţionale Române din Cluj şi membru al Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

În 2006, a participat la cursurile de măiestrie susţinute de Mariana Nicolesco la Brăila, iar în 2007 a fost distins cu Premiul Special „Sigismund Toduţă” la concursul de interpretare cu acelaşi nume din oraşul nostru.

Cristian Hodrea a colaborat cu instituţii precum Filarmonicile din Cluj, Bucureşti, Iaşi, Craiova, Sibiu, Arad, Braşov, Oradea, Orchestra Radio din Bucureşti, Opera Română şi Opera Maghiară din Cluj. În repertoriul său, se regăsesc, în egală măsură, roluri din opere (Boema de Puccini, Bărbierul din Sevilla de Rossini, Carmen de Bizet, Don Giovanni şi Nunta lui Figaro de Mozart, Căsătoria secretă de Cimarosa, Elixirul dragostei de Donizetti), precum şi lucrări vocal‑simfonice (Oratoriul de Crăciun, Patimile după Matei şi Cantata cafelei de Bach, Recviemul  şi Misa Încoronării de Mozart, Misa în Do major şi Simfonia a IX-a de Beethoven, Dettinger Te Deum, Funeral Anthem for Queen Caroline şi Messiah de Händel, Nelson Messe şi Theresienmesse de Haydn, Recviemul de Fauré, Oratoriul de Crăciun de Saint-Saëns, Die erste Walpurgisnacht de Mendelssohn, Oratoriul de Paşti de Paul Constantinescu, Par ce fil d’or de Mihai Mitrea-Celarianu, Dedicaţii de Cornel Ţăranu).

Printre dirijorii cu care a colaborat, se numără Horia Andreescu, Alain Pâris (Franţa), Nicolae Moldoveanu (Elveţia), József Horváth, Radu Popa,  David Crescenzi, Alexandru Lascae, Sabin Păutza (SUA), Sascha Goetzel (Austria), Romeo Rîmbu, Cristian Brâncuși, Gheorghe Victor Dumănescu, Adrian Morar, Cristian Sandu, Ciprian Para, Kurt Philippi, Cristian George Neagu, Dorin Frandeş. În 2003, Cristian Hodrea a participat la Festivalul „George Enescu” cu opera Oreste-Oedip de Cornel Ţăranu, care a fost prezentată apoi, în 2007, la Opera Română din Cluj.

Vineri, 19 decembrie 2014, ora 19, Abonament nr. 11

Colegiul Academic

 

Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”

 

Theo Wolters dirijor (Olanda)

 

Daniela Mureşan Chişbora soprană

Liliana Mattei  mezzosoprană

Tony Bardon tenor

Cristian Hodrea bariton

 

Cornel Groza dirijorul Corului

 

Program:

Ludwig van Beethoven  – Simfonia nr. 1 în Do major, op. 21

Georg Friedrich Häendel – Oratoriul Messiah (fragmente)

 

PREŢUL BILETELOR

Biletele se pot cumpăra de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.

20 lei preţ întreg / concert

10 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert

Atenţie: În ziua concertului, Agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *