Clujul Păpuşilor. Premieră la Festivalul Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete Puck: program special pentru copiii cu autism

Esenţial

Cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete Puck a debutat la Cluj-Napoca. Vizitatorii vor avea ocazia să vadă şi reprezentaţii ale unor trupe din afara ţării, iar în acest an va abea loc şi o premieră dedicată copiilor care suferă de autism. În cadrul conferinţei de astăzi, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan a dezvăluit că se poartă discuţii pentru obţinerea unui spaţiu nou pentru cei de la Puck.

Programul complet il puteti consulta AICI

 “Este a XIII-a ediţie a festivalului Internaţional de Teatru de Păpuşi şi Marionete Puck. Participă 15 trupe, 5 din străinătate şi 10 din ţară. Avem oaspeţi din Franţa, Spania, Republica Moldova, din Ungaria. Vor fi 10 trupe a căror spectacole ni s-au părut nouă cele mai bune din tot ceea ce ni s-a trimis, s-a făcut o selecţie, oamenii de specialitate din teatru au hotărât care sunt cele mai bune 10 spectacole. Le prezentăm, sperăm ca anfluenţa de public să fie la fel de mare ca şi anul trecut. Festivalul a început ieri în colaborare cu Festivalul Internaţional de Carte Transilvania. Am făcut o acţiune comună, am încercat să le spunem copiilor de unde începe povestea scrisă şi de unde continuă povestea jucată. Am vrut să-i facem să îşi dea seama că există o strânsă legătură între povestea scrisă şi povestea jucată”, a explicat directorul festivalului, Emanuel Petran.

DSCN5071
Aspect de la conferinţa de presă a festivalului-(c) clujulcultural.ro

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Eu voi fi întotdeauna alături de cei pe care îi iubesc şi îi îndrăgesc, numai în cazurile în care nu sunt în oraş nu voi putea veni. Bucuria pe care o văd ori de câte ori am ocazia, deşi este foarte puţin când am ocazia să-l duc pe piticul meu la Teatrul de Păpuşi, acolo îţi încarci bateria din energia pozitivă pe care o emană copiii. Asta îmi place că întotdeauna reuşiţi printr-o artă specială în care atât persoana cât şi păpuşa care joacă un rol, aduc un sentiment aşa pozitiv. Avem nevoie de sentimente pozitive, avem nevoie de bucurie în viaţa noastră pentru că este destul de tristă de multe ori”, a spus preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Cluj, Vakar Istvan.

 

“Într-adevăr este o artă specială a animaţiei, o artă care incumbă o serie de disponibilităţi aparte atât din partea celui care reprezintă cât şi din partea celui care primeşte evenimentul spectacular. Din ceea ce m-a obişnuit până acum Teatrul Puck şi festivalul acesta care a adus în faţa spectatorilor spectacole de excepţie, spectacole care nu doar au încântat, dar a adus şi întrebări a făcut ca spectatorul să se întoarcă acasă cu o mulţime de nedumeriri cu privire la ceea ce trebuie să facă cu propria lor existenţă. În acelaşi timp teatrul ne-a obişnuit cu invitaţi de peste hotare cu o paletă extrem de variată de mijloace de expresie”, a dăugat preşedintele juriului, Sorin Crişan.

DSCN5082

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Evenimente inedite pentru cei mici şi cei mari

 

Vineri va avea loc o premieră. Copiii care suferă de autism vor avea ocazia să devină actori.

 

“În încheierea festivalului Teatrul Puck pregăteşte o reprezentaţie neconvenţională pe care  am conceput-o în parteneriat cu Asociaţia Autism Transilvania. Este vorba de  o aventură teatral interactivă dedicată tuturor copiilor, însă  a fost concepută în aşa fel încât să fie accesibilă şi copiilor din spectrul autist. Pentru că vineri de la ora 10 în primul grup vor avea acces copiii cu terapeuţii, iar de la 11.30 spaţiul e deschis publicului adult care poate vizita instalaţia amplasată pe scena teatrului şi poate intra în dialog cu echipa. Cei mici vor deveni actori”, a explicat Elena Butuşină, iniţiator şi regizorul spectacolului.

 

Biblioteca Judeţeană “Octavian Goga” va fi de asemenea partener în cadrul festivalui şi va iniţia un proiect ce va aduce multă bucurie pe chipurile celor mici.

 

“Biblioteca judeţeană, practic şi-a mutat o parte din activităţile secţiei pentru copii la etajul 3 la Turnul Croitorilor unde îi aşteptăm pe copilaşi şi nu numai pe ei la activităţi dedicate lor. Avem un bibliotecar care va rămâne aici de la ora 10,00 la ora 18,00 în fiecare zi din această săptămână. Vor fi organizate un club al curioşilor, un cerc de origami, ora poveştilor şi o activitate dedicată copiilor şi părinţilor intitulată “Citesc o carte cu copilul meu”. Îi aşteptăm pe toţi”, a spus reprezentantul bibliotecii.

 

Teatrul Puck ar putea primi mult doritul spaţiu unde să îşi desfăşoare activitatea mai bine

 

“Nu este cazul să venim să declarăm  unde va fi acest spaţiu. Mai avem discuţii, este un spaţiu care s-ar potrivi foarte bine, dar mai sunt încă impedimente bugetare pe care trebuie să le depăşim. Nu sunt de nedepăşit, dar trebuie să facem nişte paşi. Noi am am mai avut discuţii de aproape un an, de când sunt eu, eu nu-s de 20 de ani la Consiliul Judeţean. Vine câte un politician în campanie, promite şi apoi … de asta nici nu avansez, nu spun despre ce este vorba, sper din tot sufletul să ne iasă de data asta. Va ieşi, sunt convins că dacă se mişcă repede şi discuţiile vor decurge bine, stelele vor sta bine pe Cer şi va fi bine”, a spus scurt Vakar Istvan, preşedinte interimar al Consiliului Judeţean Cluj.

 

Managerul Teatrului Puck, Emanuel Petran a adăugat că discuţiile sunt foarte avansate, iar acest lucru nu va însemna că se va renunţa la actualul spaţiu, însă dacă vor obţine un spaţiu mai mare îşi vor putea desfăşura activitatea mult mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *