Centenarul întruchipat de trei fecioare într-un spectacol inedit al Teatrului Puck

Teatru

Pe scena amplasată în Piața Muzeului în cadrul Zilelor Clujului va avea loc premiera spectacolului „Țara lui Împreună”, de Ovidiu Pecican, în regia lui M. Chris Nedeea.

Face parte din programul dedicat Centenarului Unirii, redând într-o atmosferă idilică frumusețea și valorile tradiționale românești. Un element inedit este ilustrația muzicală, semnată de Sebastian Hamburger, artist care face parte din trendul lansat de Subcarpați.

Clujenii sunt așteptați la premiera „Țării lui Împreună” sâmbătă, 19 mai, în Piața Muzeului, de la ora 11.

Bogat în metafore și simboluri, cu trimiteri la înfăptuirea Marii Uniri a Principatelor Române, cu motive și elemente întâlnite adesea în baladele populare și istorice, textul original, scris de Ovidiu Pecican, ilustrează povestea a trei tinere fecioare: Silvana Transilvana, Oltița Muntenița și Moldovioara Vioara. Fiice ale lui Românaș, acestea sunt răpite de trei mari împărați, dar salvate, în cele din urmă, de alți trei feciori voinici și neînfricați.

„E o piesă solicitată, dar care nu este nici manipulativă, nici propagandistică.  Am transpus sărbătoarea noastră din acest an, Centenarul Unirii, într-o metaforă în care provinciile românești sunt niște fete frumoase care sunt răpite de împărații din jur. Cred că e o metaforă care îi va amuza și îi va bucura pe copii. Nu are nicio tentă dușmănoasă, ci pune în valoare virtuțile de frumusețe și de curaj ale poporului nostru. Teatrul de păpuși poate reflecta o conștiință civică, poate să aibă semnificații ample”, a declarat Ovidiu Pecican.

Atmosfera de voioșie și blândețe din acest univers mioritic se regăsește în spectacolul omonim regizat de către M. Chris Nedeea.

„E un spectacol făcut cu multă bucurie, iar lucrul acesta se va simți. Am apelat la un filon muzical repartizat cumva pe cele trei regiuni etnografice mari ale României. Am luat niște repere pe care, ca să le putem livra unui public care trăiește astăzi și are acces la Internet și televizor, le-am rebrenduit și remixat, cu ajutorul lui Sebastian Hamburger, artist care face parte din trendul lansat de Subcarpați. Muzica sună senzațional și actorii se simt foarte bine cântând, așa că sunt lucruri de văzut și de auzit”,  aprecizat M. Chris Nedeea, regizorul spectacolului.

 

Distribuția este formată din Frunzina Anghel, Iulian Lungu, Călin Mureșan și Angelica Pamfilie. Ilustrația muzicală este semnată de Sebastian Hamburger, scenografia de Elena Ilaș, iar sculptura de Florin Marin.

Vârsta minimă recomandată este de trei ani. Spectacolul face parte din programul dedicat Centenarului Unirii și este realizat împreună cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Asociația ESUA.

 O altă premieră aflată în pregătire la Teatrul de Păpuși „Puck” din Cluj-Napoca este cea a spectacolului „Lupul interzis”, realizat după un text original de Patrice Seiler, care va fi prezentat la Teatrul de Păpuși „Puck” în viziunea regizorală a lui Radu Dinulescu.

„Este vorba de un lup, care gonind prin pădurea care îi era casă, din cauza defrișării și nemaiavând nimic în jurul lui, emigrează. Trece marea, străbate ținuturi după ținuturi și ajunge într-o favelă, la marginea unui oraș uriaș”, a descris regizorul spectacolului.

”Povestea poate părea pentru cei mari, însă este creată ca o fabulă și se poate adresa și copiilor, asemeni celor ale lui Fontaine. Lucrăm cu Patrice Seiler și colaborăm cu Institutul Francez din Cluj. Cei doi actori din spectacol vorbesc foarte bine franceza și probabil va urma o premieră în toamnă și în această limbă. Intenționăm să îl prezentăm în 2019 și la Avignon, probabil la Teatrul Atelier 44”, a adaugat Radu Dinulescu.

Ilustrația muzicală este semnată de Radu Dinulescu , sculptura de Florin Marin, iar picture de Elena Ilaș. Distribuția: Adina Ungur și Ionuț Constantinescu

Vârsta minimă recomandată este de cinci ani.

Premiera va avea loc joi, 24 mai, de la ora 18, în sala de spectacole a teatrulului „Puck”.

Despre Teatrul de Păpuşi „Puck”

Teatrul de Păpuşi „Puck” a fost înfiinţat 1950 și se află în subordinea Consiliului Județean Cluj. Palmaresul instituției cuprinde 300 de premiere, atât la secţia română, cât şi la cea maghiară, precum și importante premii şi nominalizări. Repertoriul actual al Teatrului de Păpuşi „Puck” este alcătuit din aproximativ 25 de titluri de spectacole pentru copii. Începând cu anul 2002, instituţia clujeană este gazda Festivalului Internaţional al Teatrelor de Păpuşi şi Marionete „Puck”, unul din evenimentele importante ale Clujului, iar din septembrie 2017 a inițiat Festivalul Stradal „WonderPuck”, un eveniment dedicat întregii familii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *