Cartea săptămânii. „O istorie a Orientului Mijlociu” de Peter Mansfield

Carte Esenţial

Reluăm începânde de astăzi o rubrică pe care am dorit să o ţinem zilnic dar se potriveşte mai bine săptămânal.

E o rubrică în cadrul căreia  siteul clujulcultural.ro va selecta şi va prezenta cărţi pe care le consideră valoroase, demne de citit.

Astăzi am ales un volum masiv, foarte actual, apărut la editura Humanitas. Este vorba de una din cele mai bune istorii ale Orientului Mijlociu traduse la noi. O carte foarte actuală prin prisma a tot ce se întâmplă în lume şi acolo, şi nu e vorba numai de atentate ci mai ales de fundamentalismul islamic, de războiul din Siria.

Cartea lui Peter Mansfield, jurnalist britanic care a petrecut o viaţă în Orientul Mijociu beneficiază de postfaţa de calitate a politologului si diplomatului clujean Valentin Naumescu, din care şi cităm.

 

Cartea lui Peter Mansfield este unanim considerată una dintre cele mai autorizate sinteze de istorie a Orientului Mijlociu. Autorul, diplomat, apoi jurnalist, a petrecut mulţi ani în această tumultuoasă zonă a lumii în care, de milenii, musulmanii, creştinii şi israeliţii îşi dispută stăpånirea unor teritorii în mare parte aride, dar esenţiale pentru identitatea lor culturală şi religioasă. Avånd privilegiul de a cunoaşte direct puternicele frămåntări ale unei lumi atåt de diferite de Europa, autorul a avut şi mijloacele de a elabora pentru publicul occidental un ghid de înţelegere a complicatei istorii a regiunii. Rezultatul este o istorie admirabil alcătuită, surprinzător de limpede, care începe cu vremurile biblice şi care devine alertă, luxuriantă şi bogată în observaţii economice, sociale şi culturale odată cu expediţia pornită în 1798 de Napoleon în Egipt şi în Siria.

carte

Vom vedea cum, în două sute de ani, din vechile provincii ale Imperiului Otoman s-au ridicat statele care nici astăzi nu şi-au găsit liniştea şi configuraţia definitive, oscilånd între tradiţia islamică şi modernitatea occidentală. Vom descoperi rădăcinile fundamentalismului islamic şi efectele sale în Israel, în lumea arabă şi mai ales în Siria, odată cu izbucnirea războiului civil în 2011.

Postfaţă completează capitolele cu care Nicolas Pelham a adus la zi volumul, oferind informaţii şi explicaţii despre înfricoşătoarea entitate căreia în fiecare zi emisiunile de ştiri îi spun, pur şi simplu, Statul Islamic.

Orientul Mijlociu
Foto Reuters. Atac cu bombă la Allep

Volumul de faţă aduce celor interesaţi de trecutul Orientului Mijlociu o perspectivă echilibrată, dar nu lipsită de optica britanică, substanţială, dar nu abundånd în detalii, riguros fundamentată, dar nu fără o doză de intuiţie relaxată asupra proceselor politice ale regiunii. Este cu adevărat nevoie de o capacitate de sinteză ridicată, de un acut simţ al esenţialului şi de o concizie a naraţiunii de tip jurnalistic pentru a acoperi în aproximativ cinci sute de pagini o poveste atåt de densă şi atåt de bogată în evenimente relevante.

Lăudată şi în SUA

Cea mai bună privire de ansamblu asupra evenimentelor politice, rivalităţilor regionale şi aspectelor economice din lumea arabă contemporană, scrie The Washington Post Book World despre cartea lui Mansfield.

Volumul se mai găseştede cumpărat la librăriile  Humanitas Cluj şi Book Corner şi la cele online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *