Carl Siebentritt: Clujul are un vibe foarte european

Clio Interviu

Fostul şef al Biroului Ambasadei SUA la Cluj, Carl Siebentritt s-a întors la Cluj după 17 ani. El a condus în anii 90 Biroul de Informații al SUA iar acum a venit la Cluj la semnarea protocolului de înființare al primei biblioteci internaționale dedicată copiilor care va avea sediul la Royal School in Transylvania.

Biblioteca va fi inaugurată anul viitor.

 

„Revin după 17 ani la Cluj. Am fost singurul diplomat român între Budapesta și București mult timp. Erau atunci vremuri interesante, un leadership interesant. Aveam un birou mic în Universitatea „Babeș-Bolyai”. Acum sunt bucuros să revin la Cluj după atâția ani vorbind despre educație. Sunt foarte bucuros”, a spus diplomatul  american Carl Siebentritt. 

14955899_565362480341327_5605854770202526130_n
Conferinta de presă de lansare a Bibliotecii internationale pentru copii. Siebentritt e primul din stânga.

Clujulcultural.ro a stat de vorbă cu diplomatul american Carl Siebentritt despre acel Cluj, al anilor cenușii ai tranziției:

Ce vă mai amintiți ca diplomat american din Clujul tranziției, Clujul lui Funar, al tensiunilor interetnice la nivel de discurs politic, acel Cluj in care Andrei Marga conducea UBB între disputele dintre UDRM și PRM sau Vatra Românească? 

Carl Siebentritt: A fost demult, foarte demult dar îmi amintesc bine. Era o perioadă interesantă, eram singurul diplomat american pe o distanță de la Budapesta la București. Erau o serie de tensiuni, de dispute politice, România atunci se dezvolta și ambasada SUA pentru care lucram era interesantă să aibă o prezență la Cluj, oraș mare, între cele două capitale, ca să vadă, să observe zona. SUA erau interesate de calm în zona asta, așa că a înființat un Birou de Informații la Cluj, găzduit cu mare deschidere chiar la Universitate, în clădirea Echinox.

Țin minte că și Congresul SUA și congresmanul Tom Lantoș era foarte interesați să cunoască această dinamică. Era aproape Bosnia, conflictul din Kosovo, toate foarte aproape de România, de Transilvania. Am petrecut mult timp în Kosovo, în Albania, pornind din Cluj, să ajut la rezolvarea acelor situații. 

Îmi amintesc ce experiența culturală intensă de la Cluj, Opera, Filarmonica, Teatrul, pe care le frecventam. Si frumusetea orașului vechi, atunci încă nu era așa cum e acum, dezvoltat. Am și acum mulți prieteni aici. A fost pentru mine o perioadă frumoasă.

14925537_565362407008001_5091946886044340409_n
Diplomatul american Carl Siebentritt la Biblioteca Judeteana Octavian Goga

Atunci a fost greu pentru dumneavoastră să fiți diplomat într-o zonă agitată politic?

Ca diplomat este ceea ce într-un fel trebuie, ești nevoit să faci față unor astfel de perioade de incertitudine economică, politică, în cazul României după comunism. Am petrecut ceva asemănător în Albania. Nu e ușor, trebuie să observi, să înțelegi povestea, e exact ca în presă, să înțelegi bine povestea. Apoi trebuia să informez permanent guvernul SUA despre ce se întâmplă. Trebuia să fiu atent, să nu fiu parte din poveste și asta nu a fost întotdeauna ușor pentru că poate, unii, vroiau să fiu mai implicat dar eu reprezentam America, nu puteam si nu aveam voie. Au existat situații mai delicate, tensionate, care necesitau detașare și înțelegere a evenimentelor din zona aceasta.

Și acum cum vi se pare Clujul, după 17 ani, din ce ați putut vedea?

Am fost impresionat de Aeroport, nu l-am recunoscut, este mult mai mare, mai dezvoltat. Clujul mi se pare în mare creștere, se dezvoltă, devine tot mai european. Se vede cu ochiul liber. Este o altă vibrație față de București, am fost la ambasadă dar abia așteptam să vin la Cluj. Are un vibe, are ceva al său, foarte european aș zice. Sunt foarte fericit ca sunt din nou aici.

Să știți că încă nici acum nu am rezolvat situația cu tăblițele bilingve, trilingve șamd, sunt încă lucruri nerezolvate pe domeniul acesta la Cluj. Sunt încă discuții, sunt ONG-uri care cer instalarea acestora, se judecă cu primăria…

Aici e o chestiune de leadership, de educație, lucruri importante. Nu cunosc acum speța dar e o chestiune de leadership. Cred că Clujul e mai bogat față de alte orașe cu această tradiție multiculturală autentică, și ar trebui să aibă grijă de ea. Este o mare moștenire de care ar trebui să aveți grijă. Aici la Cluj  e Europa. Voi sunteți Europa. În inovație, în cultură, învățământ Clujul e în Europa și trebuie să aveți grijă de aceste aspecte.

O ultimă întrebare. Clinton sau Trump?

Nu pot comenta, e aproape de mine, e o mare bătălie. Nu pot comenta dar e posibil să câștige chiar și Trump, orice e posibil, tre să fim pregătiți de orice. Și Brexit nu a fost prevenit și s-a întâmplat. Vom vedea ce va fi.

Vă mulțumesc!

Despre Carl Siebentritt

Carl Sibentritt este angajat al Departamentului de Stat, diplomat de carieră. Timp de mai mulți ani el a activat la Cluj în cadrul Biroului de Informații al SUA, unicul astfel de birou înființat în România pe lângă Ambasada SUA de la București. Biroul a funcționat la Cluj între 1994-2007. Biroul de informatii al Ambasadei SUA din Cluj-Napoca e fost închis în  3 mai 2007. Potrivit Ambasadei SUA, cauzele inchiderii biroului, care functioneaza din 1994, au fost politica de redistribuire diplomatică la nivel mondial si progresele economice si politice realizate de Romania in ultimii zece ani. Ultimul consul, Lisa Heilbronn, a plecat la un posta diplomatic în Uganda. Legătura clujenilor cu Ambasada SUA va fi mentinuta prin „Coltul american” (American Corner), un centru multimedia inaugurat in decembrie 2006 in incinta Bibliotecii judetene „Octavian Goga” de catre ambasadorul Nicholas B. Taubman. Centrul se afla in legatura directa cu Centrul de resurse al Ambasadei de la Bucuresti, informa evz.ro.

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *