ISTORIA CLUJULUI (XVII) Asasinatul din Pădurea Hoia de 1 Mai 1926

Istoria Clujului

Sărbătoarea muncitorilor organizată pe data de 1 Mai 1926 a înregistrat un tragic eveniment despre care găsim materiale consemnate în presa clujeană a acelor vremi. Însă, pe lângă firul epic, cititorul poate observa şi fundalul în care era organizată această sărbătoarea în anii `30 ai unui Cluj cuprins şi el de frenezia ameninţărilor care veneau fie dinspre extrema dreaptă, fie dinspre mult prea înroşita graniţă de est.

Asasinatul

„Ieri după masă, pe când muncitorimea era adunată în Pădurea Hoia, sărbătorind ziua de 1 Mai, d. căpitan Iuliu Popescu, comandantul companiei de jandarmi a oraşului Cluj era însărcinat cu păstrarea ordinii.

Un agent de poliţie îi raportă că printre muncitori a observat şi pe un plutonier major cu numele Teodor Babota din regimentul 11 Călăraşi, îmbrăcat în haine civile, care se plimba cot la cot cu doi muncitori.

Existând un ordin confidenţial prin care se interzicea armatei de a participa la întrunirea muncitorilor, domnul Căpitan Popescu după ce l-a legitimat, i-a confiscat legitimaţia şi l-a somat să părăsească Pădurea Hoia.

Plutonierul s-a executat şi după o oră s-a reîntors, de astă dată îmbrăcat în uniformă militară şi prezentându-se domnului căpitan Popescu şi-a cerut legitimaţia. Domnul Popescu i-a refuzat cererea, spunând că a doua zi o va înainta forurilor superioare, raportând cazul. Cu aceste cuvinte s-a reîntors să-şi continue inspecţia prin pădure.

În clipa aceea, plutonierul a scos cu iuţeala fulgerului un revolver sistem rusesc şi a tras de două ori în căpitanul de serviciu, care s-a prăbuşit la pământ. Plutonierul în furia sa a descărcat arma încă odată asupra căpitanului Popescu, apoi a încercat să se sinucidă.

A fost oprit la timp, fiind arestat de câţiva sergenţi de poliţie, fiind apoi condus la prefectura poliţiei, unde i s-a luat interogatoriul.

Încă în aceiaşi seară a fost predat autorităţilor militare. Din cercetările conduse de autorităţi, reiese că plutonierul Babotă este bulgar de origine şi că ar fi un agent comunist plătit de Soviete pentru spionaj.

Cercetările sunt încă în curs, noi amănunte vom putea da abia după terminarea lor.

În încăierare, a fost lovit la tâmplă cu tocul armei şi comisarul Iosif Ilea, care după ce a fost pansat şi-a reluat serviciul.

 

Căpitanul Popescu a murit

Azi dimineaţă, căpitanul Popescu a fost supus unei operaţii, dar toate sforţările medicilor, care i-au făcut în două rânduri transfuziuni de sânge, au rămas zadarnice, căpitanul încetând din viaţă în chinuri groaznice la ora 2 p.m.

Înainte de a închide ochii a avut un moment de luciditate, şi-a recunoscut părinţii, schimbând chiar câteva vorbe cu ei.

            Moartea căpitanului Popescu, care era licenţiat în drept, a provocat atâta compătimire în cercul cunoscuţilor săi, căci era un ofiţer blând şi bun cu subalternii, iar faţă de colegii săi, un camarad demn şi iubit”, scrie Biruinţa din 6 mai 1926.

Asasinul a încercat să se sinucidă

„Aseară, plutonierul Teodor Babota, asasinul căpitanului Popescu, a încercat să se sinucidă în închisoarea militară. Sentinela a observat însă şi l-a împiedicat de a se spânzura. Parchetul militar continuă cu grabă instrucţia asasinatului odios. Se crede că în scurt timp va avea loc dezbaterea procesului.

Corpul nefericitului căpitan, Iuliu Popescu a fost depus pe catafalc în capela regimentului 83 infanterie, iar înmormântarea va avea loc mâine, la orele 16”, mai scris „Biruinţa la  6 mai 1926.

2 thoughts on “ISTORIA CLUJULUI (XVII) Asasinatul din Pădurea Hoia de 1 Mai 1926

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *