Analiză. Cum a fost cultura clujeană în 2013?

Clio

Clujulcultural.ro vă propune la final de an o analiză a domeniului cultural din Cluj, aflat în efervescenţă dar care se confruntă şi  cu destule probleme, relevate de Barometrul de Consum Cultural realizat de IRES si,  mai ales, de draftul viitoarei strategii culturale a oraşului, viitor document unic în România în acest domeniu. Draftul a fost scris de experţii din echipa Asociaţiei Cluj Capitală Europeană 2021.

Am selectat pentru dumneavoastră cele mai relevante evenimente din cultura clujeană care s-au întâmplat în acest an. 2014 va fi un an electoral, important în România, iar Clujul se pregăteşte deja de 2015, când va fi oficial Capitală Europeană a Tineretului. În paralel continuă bătălia pentru câştigarea titlului de Capitală Culturală Europeană 2021.

Clujul, vedetă în presa internaţională!

A fost anul recunoaşterii internaţionale a Clujului ca şi oraş cultural şi ca oraş care oferă tendinţe în artă! Astfel, aşa cum siteul nostru a relatat la timpul potrivit aici, mari gazete mondiale, cum ar fi The New York Times sau HuffingtonPost.com dar şi altele au arătat forţa Şcolii de Arte Plastice a Clujului, şi în special a Galeriei Plan B de la Fabrica de Pensule, care prin Mihai Pop şi Adrian Ghenie s-au impus internaţional. Clujul a fost considerat ca oraş care „oferă tendinţe în arta modernă”! Cei doi şi colegii de la Plan B sunt absolvenţi ai Universităţii de Arte şi Design din Cluj. Maramureşeanul Adrian Ghenie s-a consacrat definitiv ca unul din cei mai bine cotaţi artişti plastici români contemporani. Acesta a vândut la licitaţiile de la Sotheby’s  o lucrare cu aprox 260.000 de euro!

Teatrele „oficiale” şi cele independente, pe pantă ascendentă

A fost un an bun pentru teatrul clujean. Teatrul Maghiar de Stat Cluj a continuat seria succeselor şi, mai ales a premierelor. După „anii Andrei Şerban” , anul acesta a venit rândul altor regizori de calibru, în special Silviu Purcărete şi  clujeanul Mihai Măniuţiu să pună în scenă piese noi  la Teatrul condus de Tompa Gabor şi Visky Andras.  Atracţiile au fost „Victor sau copii la putere” de Roger Vitrac, reuşit pus în scenă de Silviu Purcărete sau „Plugarul sau moartea” de Johannes vom Tepl, pariul lui Măniuţiu. De remarcat şi piesa „Bolero” a lui Peter Demeny. Celebra piesă „Unchiul Vania” a lui Andrei Şerban a suferit modificări. Andras Hathazi, actorul care îl juca pe Vania,  a renunţat la rol după 100 de reprezentaţii din motive personale. Piesa s-a reluat cu un alt actor în rolul lui Vania. La final de an, Andrei Şerban a sosit la Cluj la invitaţia lui Tompa Gabor şi a fost premiat şi sărbători cu ocazia împlinirii a 70 de ani cu premiul Vlad Mugur II. Tompa Gabor a continuat să aibă succes enorm în Orient, unde a pus în scenă, la Seul, cu casă închisă! De asemenea, la Festivalul de la Avignon, Teatrul Maghiar a jucat cu casa închisă în toate spectacolele!

DSCF0770
Scena din „Ce nemaipomenita aiureala” de Eugen Ionescu, regizor Silviu Purcarete.-credit foto clujulcultural.ro

 

La Naţionalul clujean a fost mai ales  o toamnă fierbinte. Zilele George Banu au propus atractiva piesă „Ce nemaipomenită aiureală” de Silviu Purcărete, unul din cele mai bune spectacole de teatru dn ultimii cinci ani de la Naţionalul clujean. „Sânziana şi Pepelea” de Nicolae Dabija a fost un alt spectacol excelent ca şi „Hamletul” în care se remarcă actorul Cristian Grosu. În general, mâna directorului Mihai Măniuţiu se vede şi prin întărirea trupei, cu actori ca Sorin Leoveanu şi Marian Râlea, şi prin cooptarea de tineri actori inclusiv din zona teatrului independent. Foarte dinamică a fost activitatea la sala Euphorion, unde s-a jucat intens, iar piesele au făcut săli pline. Trilogia Aureliu Manea pusă în scenă de Tompa Gabor a fost unul din punctele forte ale stagiunii de toamnă în mod cert.

Anul 2013 a fost unul al impunerii la Cluj a teatrului independent. Nu doar pe platforma Fabricii de Pensule, loc clasic in Cluj pentru acest gen de teatru, dar şi în alte zone neconvenţionale, cafenele,  Salina din Turda sau… apartamente personale! În premieră regională s-a jucat la Cluj prima piesă de teatru de apartament de către compania de teatru Jolly!  Compania create.act.enjoy şi-a continuat în mod cert ascensiunea din 2012, punând în scenă la Răgaz Cafe sau librăria Cărtureşti, piese excelente, ca şi „Snap”, o critică plină de umor a societăţii contemporane. Iar „Iona” de Marin Sorescu  pusă în scenă de regizoarea Mihaela Panainte „sprijinit” de actorul Florin Vidamski a fost atracţie certă la Salina Turda. Piesa se reia în ianuarie, aviz amatorilor! De asemenea, trebuie menţionat excelentul Festival TempsD”Image de la Fabrica de Pensule, cu multe piese foarte bune.

Opera Română şi cea Maghiară, pe un nou trend

La Opera Română din Cluj, cu noul management al directorului Vlad Budoiu, tenor la Scala din Milano, lucrurile s-au îmbunătăţit mai ales în planul imaginii şi comunicării publice. A avut loc spectacole clasice dar şi spectacole noi. Cele mai atractive au fost Tripticul de Puccini din debutul stagiunii şi, mai ales, Tannhauser de Wagner , unul din cele mai bune spectacole de la Cluj din ultimii  ani.

La Opera Maghiară a avut loc o premieră de mare calibru: Trilogia Verdi, care a avut mare succes şi la Budapesta, semn că şi la această instituţie lucrurile se mişcă. Un alt spectacol de succes a fost „Conte d’Ory„, spectacol sprijinit de Centrul Cultural Francez.

Festivalul Electric Castle (7)
Electric Castle, un superfestival! – foto organizatori.

Clujul, oraş al festivalurilor

Anul 2013 a consacrat Clujul ca şi oraş al festivalurilor. Conform siteului de specialitate festivaldecluj.ro, aici au loc aproape 70 de festivaluri. Pornind de la magicul TIFF, brandul numărul 1 al Clujului în materie, pînă la nou lansatul Festival Interbelic, oraşul e cuprins de o febră festivalieră care nu este doar lăudată. Ea este criticată în draftul viitoarei strategii culturale a oraşului. Multe din festivaluri au dimensiuni mici, sunt prost sau amatoriceşte organizate. Cu toate acestea Clujul are o serie de festivaluri „tari”, de la muzică electronică la Toamna Muzicală clujeană, şi de la succesele numite PhotoRomânia Festival şi  Jazz in the Park la Colours of Cluj, organizat ca să salveze liniştita lună august. Se remarcă prin amplitudine Zilele Maghiare, la final de august, ocazie cu care s-a stabilit recordul de participare la un concert la Cluj în piaţa Unirii, circa 40.000 de spectatori la opera rock „Istvan a Kiraly-Regele Ştefan”.

Controversa Peninsula!

Prima ediţie a Festivalului Peninsula la Cluj, după ce 12 ani acesta a avut loc la Târgu Mureş a dat naştere controverselor mai ales în mass -media. Festivalul a avut loc în luna august la Valea Gârbăului, iar părerile sunt împărţite printre participanţi. Nu se cunoaşte bilanţul  financiar final a festivalului iar recent a fost lansată ideea revenirii acestuia la Mureş. S-a speculat că la Cluj s-a ieşit puternic pe minus, dar nu avem declaraţii oficiale la şase luni de la finalul Peninsulei clujene. Brandul este deţinut de patru persoane a căror interese par să fie divergente, a scris ZiardeCluj.ro. Ediţia numărul doi a Peninsulei la Cluj este sub semnul întrebării, mai ales după ce line-up-ul din acest an a suferit mari schimbări, două din trupele cele mai aşteptate spunând pas!

Megasuccesul Electric Castle

Marea surpriză a anului a fost însă Festivalul Electric Castle din comuna Bonţida, cu un succes enorm. Atât de mare a fost succesul festivalului de muzică electronică încât acesta este nominalizat la cel mai bun festival de profil european! Line up-ul excelent, atmosfera, organizarea fără cusur, buna colaborare a organizatorilor cu Consiliul Judeţean, care a sprijinit mult festivalul,  au dus la trei zile de poveste şi un succes de calibru!

Bătălia pentru Capitală Culturală 2021

Asociaţia Cluj Capitală Culturală 2021 a făcut paşi importanţi în lupta cu restul oraşelor româneşti care vor să devină Capitală Culturală Europeană. Echipa coordonată de preşedintele Florin Moroşanu a reuşit să dea forma finală a draftului strategiei culturale, parte din „puzzle”-ul care e strategia municipiului Cluj-Napoca 2014-2021. După critici publice, draftul va fi adoptat pe 17 ianuarie 2014. Documentul a fost criticat pentru că nu ar reprezenta suficient interesele sectorului public . Clujulcultural.ro a mai descoperit două sectoare nici măcar menţionate: librăriile şi editurile clujene! Discuţiile se reiau pe draft în 17 ianuarie la Primărie. Pe de altă parte, un pas important a fost semnarea de către tot sectorul politic a unui protocol de susţinere a candidaturii oraşului, fapt ce a dus la bifarea unui criteriu extrem de important în dosarul candidaturii. Lupta continuă!

Fanii sunt nerăbdători ca Festivalul Peninsula să înceapă. (c) Peninsula
Festivalul Peninsula, controversa anului la Cluj. (c) Peninsula

Dezamăgirea numită Cluj Arena

La dezamăgirea anului, clujulcultural.ro trece managementul stadionului Cluj Arena SA, un obiectiv de pe care au lipsit marile concerte, de anvergură. Doar concertele cu  Deep Purple şi UB 40 au salvat oarecum situaţia, deşi publicul nu a răspuns ca participare conform aşteptărilor la cele două showuri. Se simte lipsa unui artist internaţional de anvergură, care să facă casă închisă pe Cluj Arena. Există promisiuni pe 2014!

Clujul concertelor: Vaya con Dios, Chris Norman, Patricia Kass, Ana Moura, Iyeouka şi Demis Roussos

Mai multe nume mari ne-au vizitat anul acesta. Au concertat Vaya con Dios, cu un turneu de adio, Chris Norman, cubanezii de la Buena Vista Social Club, ultimii adusi de Diesel EventsTIFF Events a adus-o pe fermecătoarea Patricia Kass,  cu un show dedicat lui Edith Piaf la Sala Sporturilor în plin festival TIFF. Agenţia Amprenta Advertising a propus  fado-ul interpretat de portugheza Ana Moura. Două showuri de mare ţinută, cu succes de public. Diesel Events a contraatacat cu revelaţia Iyeuoka, spectaculoasa cântăreaţă de RB americană de origine nigeriană. Aceasta a entuziasmat asistenţa la Teatru Naţional. Ultimul concert al anului a aparţinut celor de la Comvet Events care au organizat showul grecului Demmis Roussos,  tot la Sala Sporturilor, un alt concert de calitate care a adunat circa 2000 de clujeni.

O apariţie surpriză: Barometrul de Consum Cultural!

Pentru prima în 24 de ani, un institut de sondare a opiniei publice din România, Institutul Român de Evaluare şi Strategie (IRES) din Cluj, înfiinţat de sociologul Vasile Dâncu, a dedicat sectorului cultural un sondaj de opinie amplu. Concluziile: Clujul este după Bucureşti al doilea oraş ca şi consum cultural, Clujul depăşeşte norme de consum cultural european dar cu toate astea o parte importantă din public nu frecventează instituţiile culturale. Sondajul nu a fost efectuat pe studenţi, care schimbă datele problemei decisiv. Barometrul a fost publicat în luna iulie.

targ carteBUN Foto Niculescu Andrei

 

Târgul de Carte Transilvania, un succes cert

În acest an Clujul s-a îmbogăţit cu un mult aşteptat şi necesar Târg de Carte autohton. Intitulat Festivalul de Carte Transilvania”, el a fost organizat de Editura Eikon şi Asociaţia Culturală Eikon, practic cea mai dinamică editură ardeleană, cu sediul la Cluj. Cele sapte zile de târg s-au transformat într-o adevărată sărbătoare a scriitorimii, în luna iunie, cu participare de amploare a expozanţilor din toată ţara inclusiv edituri ale minorităţilor naţionale. Ediţia numărul doi se anunţă şi mai spectaculoasă!

„Vieţi paralele”, cartea anului la Cluj!

Fără să avem date de tiraj şi vânzări, dar ţinând cont de cronicile entuziaste apărute în presa de specialitate şi de premiile obţinut pe plan local şi naţional, putem spune cu romanul „Vieţi paralele” (ed. Cartea Românească), al prozatoarei clujence Florina Ilis candidează pentru cartea anului la Cluj! O poveste fascinantă despre Eminescu care te farmecă şi te ţine cu sufletul la gură! Alte volume bine primite de cronicari şi public sunt romanul universitarului Doru Pop, „O telenovelă socialistă” (Ed. Cartea Românească) şi cartea de documente „Dosarul Mircea Vulcănescu” de Dora Mezdrea (Ed. Eikon). Pe acest subiect vom reveni ( n.r.)

Cazul Arman, scandalul anului!

Cel mai mare scandal al anului a avut loc la revista de cultură Tribuna. Ca urmare a măsurilor impuse de noul manager al revistei, Mircea Arman, care a înlocuit Consiliul Director cu apropiaţi ai săi, a atacat în paginile revistei şi în alte ziare online importanţi oameni de cultură, şi a terminat intrând în conflict cu proprii redactori, lumea culturală clujeană a protestat la sediul revistei! Arman a cerut recent şi puşcărie pentru jurnaliştii care insultă sau calomniază şi a ameninţat un jurnalist clujean cu bătaia după ce l-a înjurat la o lansare de carte! Arman este cercetat de Comisia de Cultură a Consiliului Judeţean care îi va evalua în ianuarie şi prestaţia managerială.

Ce ne-am face fără TIFF?

Festivalul de Film  Internaţional „Transilvania” (TIFF) a fost din nou punctul de atracţie principal al cinefililor din toată ţara. Ediţia a stat sub semnul actriţei Luminiţa Gheorghiu, care a devenit imaginea festivalului la această ediţie, după ce, la Berlin, a cucerit Ursul de Aur cu pelicula „Poziţia Copilului”, film ajuns la nominalizările Oscar din partea României. A fost un TIFF de bună calitate, cu multe filme excelente şi cu concerte atractive cum a fost cazul ucrainenilor de la Daka Braka!

Clujulcultural.ro vă doreşte un an nou fericit! Ne auzim în 2014!

Analiză realizată de Tiberiu Fărcaş

editor-coordonator Clujulcultural.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *