10 octombrie 2017

Alexandru Jurcan ne-a avertizat „să nu visăm șerpi albaștri” în cadrul unei lansări plină de emoție

By In Carte, Special

Să nu visezi șerpi albaștri” este titlul celui mai recent volum de poezie semnat de scriitorul Alexandru Jurcan. Autor plurivalent, jonglează între proză, poezie și jurnalism cultural. Asemenea personalității sale, și lansarea de carte a fost una inedită.

Zeci de oameni s-au adunat în lounge-ul Festivalului Internațional de Carte Transilvania pentru a-l vedea pe Alexandru Jurcan și noul său volum, un volum care, deși are în centru moartea, un fel de avertisment a inevitabilului, cartea nu este neapărat una tristă, ci una ironică. Eul liric privește moartea în ochi și îi spune nonșalant „nu mi-am făcut încă valizele, că s-au mai ivit aici treburi de rezolvat”. Asemenea poetului, versurile sunt jucăușe, pline de viață, iar printre rânduri, cele mai adânci gânduri ale lui Jurcan se pot citi cu ușurință.

„Poezia lui Alexandru Jurcan se poate defini nu doar ca un gen literar, ci ca o stare. Vorbește despre iubire, naștere, moarte, aniversări. Astfel, prin emoțiile generale ajunge să modeleze mai mult decât un sfat sau o părere moralizatoare”, a spus Alexandra Blendea, moderatorul lansării și redactorul de carte.

Alexandru Jurcan este profesor de limba franceză. Din acest motiv, un fan, Liliana Șomfălean,  a deschis lansarea cu una dintre poezii, însă traduse în franceză.

Dintre invitați, primul care a luat cuvântul a fost poetul Ioan-Pavel Azap care, iubind mai mult pe prozatorul Alexandru Jurcan decât pe poet, a preferat să vorbească despre omul care se află în spatele versurilor.

„Omul Alexandru Jurcan trăiește în Huedin, lucrează, scrie. De fapt, scrie peste tot, dar este mai clujean decât mulți cu buletin de Cluj. Merge la piese de teatru, la film, la lansări, este extrem de mobil. La fel este și ca scriitor. Scrie proză, poezie, cronici de teatru. Însă, între poetul și prozatorul Jurcan eu îl prefer pe prozator. Mie mi se pare că prozatorul este dimensiunea lui literară, că este mai împlinit decât ca poet. Dar asta nu înseamnă că se exclud. În orice caz, acesta este cel mai bun volum de poezie de până acum, semnat de Alexandru Jurcan”, a explicat Ioan-Pavel Azap.

Criticul Constantin Cubleșan a atras atenția asupra laitmotivului poeziilor din volumul „Să nu visezi șerpi albaștri”, și anume moartea.

„Ca să fiu rău la început, vreau să spun că în franceză sună foarte bine poemele lui. Poate chiar mai bine decât în română. Fiind profesor de franceză, se poate ca unele dintre ele să le fi gândit în franceză. Este un scriitor care regăsește în mai multe genuri. Scrie poezie, proză, proză scurtă, schițe condensate, mai scurte decât ale lui Cehov, mai scurte decât ale lui Caragiale, dar mult mai poetice decât ale acestora. Volumul este reflexiv, despre el, trăirile lui interioare, melancoliile lui. Vin des rememorări despre satul din care a plecat, scrie despre părinți, despre rude cu o delicatețe ieșită din comun. Îl obsedează gândul morții, zic eu, mult mai devreme. Îl obsedează această moarte cu o ușoară ironie” a explicat criticul.

Scriitorul, de data aceasta în postura de poet, a fost vizibil emoționat încă de la primele cuvinte scrise de el în limba română și rostite de Liliana Șomfălean în franceză. A mărturisit că se bucură să îi vadă pe cei mai dragi oameni alături și a simțit nevoia să explice obsesia pentru moarte despre care vorbea criticul Constantin Cubleșan.

Poetul Alexandru Jurcan la autografele după lansare. Foto Bianca Tămaș

„Eu nu pot decât să mă bucur că sala nu este goală. Că am prieteni și aproape toți de aici îmi sunt prieteni. Eu cred că așa trebuie organizată o lansare. Sunt fericit și emoționat. De ce să nu recunosc? Am foști elevi care sunt studenți, am prieteni, am colegi. Înseamnă că sunt un om extraordinar de bogat. Aproape toată lumea are deja o carte de la mine. Eu dau cartea și mă gândesc că va veni și la lansare. Cine nu o are o să o primească de la mine. Toți prietenii m-au întrebat de ce am scris poezii triste. Nu îți propui să scrii poezii triste. Așa au venit. Eu sunt un om vesel și tonic, iar acestea sunt izbucniri ale inspirației, ale subconștientului. Nici vorbă să plonjez în tristețe. Dar, poate, este un mesaj venit de undeva și mie mi-a fost dat să îl așez pe hârtie. Eu nu pot să scriu ca Alecsandri, spre exemplu. Eu scriu așa cum sunt”, a spus poetul Alexandru Jurcan.

Lansarea a durat doar 25 de minute. Scurtă și la obiect, fiindcă, scopul nu a fost de a lăuda o carte recent apărută, ci autorul a dorit să adune în jurul unui volum de poezii, oamenii dragi. Să stea de vorbă, să facă schimb de zâmbete. La final, poetul a recitat câteva versuri, însă, în mod surprinzător, poezia pe care a rostit-o, nu se regăsea în filele cărții lansate.

„Am pregătit spectacolul ani de zile

Mi-am izgonit prietenii, mi-am ucis iubirile

Mi-am pus cătușe pe toate dorințele

Mi-am închis în cufăr viața mea particol

și gong! Seara premierei.

Sala era goală”.

 

3 Comments
 1. Anonim 11 octombrie 2017

  Am fost numit paznic al muntelui pleşuv
  într-o gură de peşteră îmi număr anii
  alături de cîinele cel alb ori cărunt
  o lumânare pentru singurătate
  un creion pentru mesaje pe sâncă
  câţiva şerpi înţelepţi la pândă albastră
  ştiu că nu vei urca aici,înţeleg somnul tău
  alungit în valea de topaz ruginit…

  Reply
 2. Lucian IOSIP 11 octombrie 2017

  FELICITARI ! IMI PARE RAU CA NU AM PUTUT FI PREZENT.SUCCES IN CONTINUARE !

  Reply
 3. Anonim 11 octombrie 2017

  felicitari!

  Reply

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.