Actorul Marcel Iureş la Realitatea FM Cluj: Aveţi un oraş serios

Actualitate

Marele actor Marcel Iureş a fost invitatul realizatorilor matinalului „Dimineţi în realitate” la Radio Realitatea FM Cluj. El a discutat cu jurnaliştii Florin Otrocol şi Ion Novăcescu despre teatru, Cluj, viaţă şi lumea artistică.

Marcel Iureș s-a născut la 2 august  1951 la Băileşti,  este un important actor român de compoziție. Marcel Iureș a primit de două ori titlul de cel mai bun actor de teatru din România. Activitatea sa artistică este legată în principal de teatru. Din 1995, Marcel Iureș este președinte al Fundației Cultural Artistice Teatrul ACT, punând bazele celei de-a doua scene independente de teatru din România.

Cariera internațională a lui Marcel Iureș este legată de câteva roluri în filme, dintre care cele mai cunoscute: Amen, Războiul lui Tom Hart, Misiune: Imposibilă, Interviu cu un vampir, Pacificatorul.

Iures

Clujucultural.ro a făcut un rezumat al convorbirii cu Marcel Iureş:

–         Am lucra  mult la Cluj cu regizorul Mihai Măniuţiu.

–         Am fost la avanpremiera piesei Mein Kampf, regizată de Alexandru Dabija, o minunăţie de  spectacol. Absolut superb, de mare forţă.

–         in 1978, am ajuns stagiar la  Turda. Mi s-a propus sa vin la Cluj cu o condiţie.  Am făcut un spectacol regizat de Aurelia Manea, in 14 zile, am îndeplinit misiunea şi am prins transferul. A stadoi ani la Cluj, mi s-a dat o locuinţă in Mănăştur.

–         Clujul este un oraş serios. Am avut legături cu marii doctori, mari profesori, oameni care au creat şi care au investit în generaţiile care au venit.

–       E important ce face oraşul

–         Alma Mater Naponcensis este una din cele mai tari din România

–         Mi-a plăcut la teatru idea de continuitate de trupă, se vede că le place să joace unii cu alţii, le e bine că sunt la TNC Cluj. Sunt bucuroşi că sunt aici.

–         Ar merita Clujul Capitală Europeană? Nu stiu,  sunt mai multe oraşe serioase, dar au o istorie diferită, Iaşiul arată ca o capitală, a fost una odată.  Asta  cere seriozitate, pentru aşa un concurs este nevoie de aşa ceva. Clujul o are dar vine din urmă Craiova.

–         Craiova vine din urmă, Oltenia e loc special pentru mine, de baştină. E un loc în care oamenii şi-au făcut cu mâna lor acolo rostul. Se uita bunicul meu de 100 de ori în buzunar să cumpere ceva.  A fost foarte greu tot acolo.

–        La noi nu se înţelege om cu om.

–  Valorile sunt puţine oricum. Dar peste tot în lumea asta oamenii de care vorbim noi, repere, sunt puţini. Aşa lucrează natura.

–         Nu avem bucuria lucrului mic, făcut când trebuie, de mâna omului. Săpatul când trebuie, tăiatul viilor când trebuie etc.

–         Partea sacră a teatrului merge înainte. E o parte bună de tot, sănătoasă, există.

–         Acum trăim într-o ficţiune indusă, cu spaime fără obiect, inclusiv limba e afectată.

–         Sunt un păstrător al acesteia, trebuie să fim atenţi un pic cum o rostim. O parte din zăpăceala din societatea românească  vine din  raportul nostru cu limba.

–         Recomand să citim Caragiale, autorii dramelor istorice, Muşatescu.

–         Cioran e universal, universalitatea depăşeşte locul de unde vii.

–        Sunt un timid, molcom, cu răbdare. Sunt un artist timid.

–         Asa sunt eu, copil crescut la tara, ţinut în frîu, învăţat să zic bună ziua la oamenii bătrâni.

–         Am făcut audiobook-uri, dar acum nu mai recit poezie pe scenă.

–         Orice experienţă ajută.

–         La Hollywood a fost o experienţă speciala, o călătorie lungă, a căzut acest pietroi pe mine.

–         Vine ceva din spate, vin din urmă, sunt oameni buni de teatru.

–         In media românească nimeni nu aude pe nimeni, nu admiră pe nimeni, toţi vorbesc deodată.

–         Uneori am cerut subvenţii şi uşile au fost închise. Cum a fost cazul teatrului Levant. A fost un efort să rezist la teatrul Act.

–         E important să respecţi lucrurile sacre, limba, cuvântul dat, copacii, societatea.

–         Efortul este de a trăi zilnic.

– a fi profesor este una din marile meserii ale lumii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *