„Moarte și reîncarnare într-un cowboy” de Rodrigo García, ultima premieră de la Teatrul Naţional

Special Teatru

Teatrul Naţional Cluj-Napoca anunţă premiera spectacolului Moarte și reîncarnare într-un cowboy de Rodrigo García, traducerea: Luminița Voina-Răuț. Spectacolul va avea loc în Studioul „Euphorion“, vineri, 19 februarie 2016, de la ora 19:00.

Regia și scenografia aparţine lui Andrei Măjeri, pregătirea muzicală: Incze G. Katalin

În piesă joacă Elena Ivanca, Romina Merei, Sânziana Tarța, Irina Wintze.

teatru

Rodrigo García este scriitor, scenograf, artist vizual şi regizor de teatru. Născut la Buenos Aires și stabilit la Madrid, își creează propria companie de teatru, „La Carniceria Teatro“ (Teatrul Măcelărie), în 1989. Considerat unul dintre cei mai controversaţi creatori spanioli contemporani, García creează texte explozive, respingând vechile modele teatral, inspirându-se din Beckett, Pinter, Kantor. Rodrigo García a adus laolaltă elemente din trecut şi din cultura modernă, dezvoltând un nou limbaj teatral. Piesele sale – dintre care menționăm Prométhé, After Sun, L’Histoire de Roland le clown de chez McDonald’s, J’ai acheté une pelle chez Ikea pour creuser ma tombe, Jardinaje humaine, Goya, Et balancez mes cendres sur Mickey, Agamemnon – sunt montate pe cele mai mari scene europene, autorul punându-le, de cele mai multe ori, el însuși în scenă. Montările sale urmează linia experimentului, a căutării unui limbaj personal, încercând să se îndepărteze tot mai mult de teatrul tradițional. De altfel, teatrul lui Rodrigo García este puternic incomod, întrucât demască dezumanizarea, depersonalizarea, omul transformat în cărucior-pubelă.

Piesa Moarte și reîncarnare într-un cowboy este unul din textele emblematice ale scriitorului și regizorului spaniol Rodrigo Garcia.

Despre Andrei Măjeri                       

Regizorul Andrei Măjeri se află la a doua montare a unui text al autorului spaniol, după Agamemnon, care a avut premiera în septembrie 2015. Moarte și reîncarnare într-un cowboi este un text-confesiune, construit dintr-o succesiune de monologuri delirante despre degradarea umană și incomunicabilitate. Atmosfera este de bar american, cu scaune înalte – care la un moment dat se vor transforma în șezloguri -, cu sticle de bere și fundal de muzică country. Este un spectacol al femeilor travestite, care după o zi de muncă agitată își îneacă amarul într-un loc ca o insulă plutitoare în mijlocul vieții agitate, unde poveștile de viață sunt adunate ca într-un puzzle haotic, pe muzica lui Dolly Parton, Lynn Anderson, Loretta Lynn, Tammy Wynette, interpretată live de cele patru actrițe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *