„100 de ani de România. Istorii secundare”, noul program lansat de Reactor

Teatru

Între 17 și 24 iunie, Reactor de creație și experiment lansează programul 100 de ani de România. Istorii secundare, printr-o serie de evenimente reunite în jurul temei Al doilea sex. Acestea vor include o nouă premieră – spectacolul În umbra marelui plan, dar și spectacole invitate, un vernisaj de fotografie, o proiecție de film și un atelier de mediere culturală.

„În contextul sărbătoririi unui secol de la crearea statului român modern, evenimentele din program vor prezenta o serie de perspective complementare la discursul oficial: perspectivele acelor comunități sau indivizi care au contribuit la evoluția României, dar nu dintr-o poziție de putere. Se dorește astfel aducerea la lumină a unei serii de istorii alternative, care împreună să ofere o imagine mai complexă și mai nuanțată a trecutului nostru comun.

Credem că istoria nu înseamnă doar pacturi politice și confruntări armate, ci și efectele nebănuite și nedocumentate ale acestor evenimente asupra oamenilor care alcătuiesc populația unei țări. Vrem să știm: cât de mult cunoaștem despre acești 100 de ani, în condițiile în care istoria predată în școli oferă o singură perspectivă asupra schimbărilor socio-politice care au modelat România? Dacă istoria este într-adevăr scrisă de învingători, cum a fost ultimul secol pentru cei „învinși”, pentru grupurile minoritare, pentru vulnerabili? Cu toate că perspectivele lor nu sunt incluse în manuale, fiecare dintre aceste grupuri a influențat într-un fel sau altul „marea istorie”, cu efecte pe care le resimțim încă în prezent.

Programul 100 de ani de România. Istorii secundare este gândit ca unul de lungă durată, care va începe în anul în care România își sărbătorește centenarul și va continua anual, concentrându-se pe diferite categorii sociale care s-au aflat la baza piramidei într-un anumit moment istoric.”, informează organizatorii.

 

PROGRAMUL EVENIMENTELOR

Duminică, 17 iunie – duminică, 24 iunie

17 iunie: ora 19:00

18-24 iunie: 10:00 – 14:00

CUM VORBIM DESPRE TEATRU

Atelier de mediere culturală

Mediator: Raul Coldea

Atelierul se desfășoară în jurul temei Al doilea sex, care servește ca punct de pornire pentru dezbateri privind normarea femeii din diferite perspective de-a lungul istoriei. În prima parte vom face împreună diferite exerciții de scriere și de teatru imagine, încercând să aflăm care sunt lucrurile care ne leagă din perspectiva temei. Celelalte evenimente din program vor fi dezbătute apoi în cadrul atelierului și se vor organiza, în măsura în care va fi posibil, întâlniri cu artiștii implicați.

Înscrieri: http://goo.gl/oDB6KA

Atelierul se adresează publicului cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani. Numărul de participanți este limitat. Atelierul este gratuit, iar participanții beneficiază de intrare liberă la celelalte evenimentele din program.

 

Marți, 19 iunie, ora 19:00

Deschidere | Vernisaj

DIVERSITAS

 

Artisti: Odeta Catanā, Virginia Lupu, Remus Țiplea

Curator: Liviu Bulea

 

Minoritățile etnice, religioase și sexuale au reprezentat întotdeauna un procent semnificativ din populația României. Diversitas își propune promovarea unei mai bune cunoașteri și înțelegeri a lor.

Proiectul este compus din două părți: documentarea fotografică realizată de trei artiști, Odeta Catanā, Virginia Lupu și Remus Țiplea, pe temele mai sus menționate, și o instalație publică (instalată în Cluj-Napoca, pe Bulevardul Eroilor, în perioada 4-12 iunie) realizată de Liviu Bulea, în care oamenii își pot spune opiniile, anonim, despre aceste subiecte. În cadrul expoziției, cutia cu opiniile oamenilor va fi deschisă publicului pentru o radiografie a ceea ce se află în ea.

Artiștii au fost aleși datorită interesului lor pentru aceste subiecte și pentru tratarea obiectivă a problemelor.

 

Miercuri, 20 iunie, ora 20:00

ÎN UMBRA MARELUI PLAN | Avanpremieră

 

Regia și dramaturgia: Catinca Drăgănescu

Cu: Raluca Mara, Oana Mardare, Paula Rotar, Doru Taloș

Scenografia: Anda Pop

Antrenament muzical: Catrinel Bejenariu

 

În umbra marelui plan este o ȋncercare subiectivă de a reconstitui istoria unui experiment social de proporţii ale cărui consecinţe ȋncă ne bântuie: omul nou şi mitul naţional al promised land-ului autohton. Spectacolul ia forma unei cronici  de familie care se ȋntinde pe trei generaţii, urmărind ȋn paralel mutaţiile sociale, politice şi morale din societate şi efectele acestora asupra individului şi vieţii sale intime.

Suntem o generaţie ȋn căutarea unei identităţi şi pentru asta ne uităm atât ȋn trecut cât şi ȋn viitor ȋn ȋncercarea de a ne formula o atitudine faţă de istorie.  Tributari fiind unui trecut mistificat şi unui prezent la răscruce de drumuri, nu ne rămâne decât să ne chestionăm originile şi să ne proiectăm viitorul, cu umor şi cinism, aşa cum ȋi stă bine unei generaţii de tranziţie, ȋntr-un spectacol dulce-amărui cu iz de basm.

 

O producție Reactor de creație și experiment

 

Joi, 21 iunie, ora 20:00

ÎN UMBRA MARELUI PLAN | Premieră

 

Regia și dramaturgia: Catinca Drăgănescu

Cu: Raluca Mara, Oana Mardare, Paula Rotar, Doru Taloș

Scenografia: Anda Pop

Antrenament muzicală: Catrinel Bejenariu

O producție Reactor de creație și experiment

 

Vineri, 22 iunie, ora 22:00

NĂSCUȚI LA COMANDĂ. DECREȚEII

Proiecție film

Regia: Florin Iepan

Erau considerați oamenii noi ai „Epocii de Aur”, dar în particular li se spunea, ironic, decreței. Ei au fost Născuți la comandă. Începutul a fost din dragoste, apoi peste noapte a venit decretul din 1966 al lui Ceaușescu, prin care a interzis avorturile. Așa s-au născut peste două milioane de români. Ei sunt oamenii noi ai „Epocii de Aur”, dar în particular li se spunea copiii decretului sau, mai simplu, decreței.

Florin Iepan: “Două milioane de români s-au născut din cauza acestui decret, printre care şi eu, şi tu, şi atâţia. 11.000 de femei au murit din cauza septicemiei. Şi numărul e luat din statisticile oficiale. Decretul a fost până la urmă un eşec, pentru că în anii ‘80 s-a ajuns la aceeaşi natalitate ca înainte de ‘66. Dar până la urmă s-a născut o generaţie care azi e viitorul ţării. Mi-am propus să prezint oamenii într-o formă frumoasă. În definitiv, e vorba de naşterea generaţiei mele”. (România liberă, 11 decembrie 2003)

Intrarea este liberă la acest eveniment.

Sâmbătă, 23 iunie, ora 20:00

INEGAL | Spectacol invitat

 

de/cu: Andrada Corlat, Alice Monica Marinescu și Camelia Pintilie.

concept și dramaturgie: Petro Ionescu și Raul Coldea

 

Inegal este un spectacol care documentează istorii personale legate de felul în care preluăm și asimilăm rolurile de gen încă din copilărie, în funcție de contextul social în care suntem socializați și socializate.

Spectacolul își propune să pună în evidență povești ale socializării de gen în diverse contexte de clasă și să ofere posibile modele alternative de înțelegere a rolurilor de gen și narative ale luptei împotriva inegalității.

 

O producție a Asociației ARENA în parteneriat cu MACAZ-Bar Teatru Coop (București)

 

Duminică, 24 iunie, ora 20:00

1918: N-A FOST RĂZBOIUL NOSTRU | Spectacol invitat

de Mihaela Michailov

 

Regia: David Schwartz

Cu: Mădălina Brândușe, Alice Monica Marinescu

Cu participarea: Mihai Burcea, Veronica Lazăr

Scenografia: Mișa Dumitriu și Alex Horghidan

 

N-a fost războiul nostru este al doilea episod din seria „1918”, inițiată de echipa teatrului MACAZ, care își propune să provoace o dezbatere despre contextul, urmările și semnificațiile evenimentelor din 1918.  Spectacolul se concentrează pe situația socială și economică din România deceniului II al secolului XX, pe schimbările provocate de Primului Război Mondial și pe impactul acestor evenimente istorice asupra femeilor, din diferite clase sociale. Printre altele, sunt juxtapuse mărturiile militantei socialiste Ecaterina Arbore cu notele de jurnal ale Reginei Maria.

Spectacolul include o dezbatere cu publicul.

Spectacolul face parte din programul multianual Artă de rezistență – performarea istoriilor locale 2017-2018, produs de Asociația O2G și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

 

O producție MACAZ. Teatru.Bar.Coop (București)

 

Biletele la spectacol se pot achiziționa online de pe www.biletmaster.ro, sau de la Agenția Teatrală, Piața Ștefan cel Mare, nr. 14, de la Agenția WENS Travel, Bulevardul Eroilor, nr. 1, sau de la Reactor, înainte de spectacol.

Finanțatori:

100 de ani de România. Istorii secundare este un program cultural co-finanțat de AFCN – Administrația Fondului Cultural Național, de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca și de UNITER – Uniunea Teatrală din România. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

Parteneri:

Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj Napoca, Teatrul de Nord Satu Mare, Teatrul Național Târgu Mureș, Teatrul Studioact Oradea, Centrul de Teatru Educațional Replika, Macaz Bar Teatru Coop., Asociația ADO – artă pentru drepturile omului și Asociația Punctart (București), Asociația Teatru 3G (Târgu Mureș), Facultatea de Sociologie și Asistență Socială (Cluj-Napoca)

Mai multe detalii despre programul Reactor puteți găsi pe www.facebook.com/ReactorCluj sau pe site-ul www.reactor-cluj.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *